Hasır, Rattan ve Jut: Son Zamanlarda Neden Bu Kadar Trend Oldu? 2019, dokuma türü mobilya ve ev dekorasyonu ürünlerinin yılı olacak şekilde şekillendi. Geçtiğimiz birkaç ay boyunca, her yerde dokuma mobilya…

Hasır, Rattan ve Jut: Son Zamanlarda Neden Bu Kadar Trend Oldu? 2019, dokuma türü mobilya ve ev dekorasyonu ürünlerinin yılı olacak şekilde şekillendi. Geçtiğimiz birkaç ay boyunca, her yerde dokuma mobilya…

Hasır, Rattan ve Jut: Son Zamanlarda Neden Bu Kadar Trend Oldu? 2019, dokuma türü mobilya ve ev dekorasyonu ürünlerinin yılı olacak şekilde şekillendi. Geçtiğimiz birkaç ay boyunca, her yerde dokuma mobilya…

Hasır, Rattan ve Jut: Son Zamanlarda Neden Bu Kadar Trend Oldu? 2019, dokuma türü mobilya ve ev dekorasyonu ürünlerinin yılı olacak şekilde şekillendi. Geçtiğimiz birkaç ay boyunca, her yerde dokuma mobilya… Hasır, Rattan ve Jut: Son Zamanlarda Neden Bu Kadar Trend Oldu? 2019, dokuma türü mobilya ve ev dekorasyonu ürünlerinin yılı olacak şekilde şekillendi. Geçtiğimiz birkaç ay boyunca, her yerde dokuma mobilya…

BLOG

BLOG

Hasır, Rattan ve Jut: Son Zamanlarda Neden Bu Kadar Trend Oldu?

Müge Akbulut | Hasır, Rattan ve Jut: Son Zamanlarda Neden Bu Kadar Trend Oldu?

2019, dokuma türü mobilya ve ev dekorasyonu ürünlerinin yılı olacak şekilde şekillendi. Geçtiğimiz birkaç ay boyunca, her yerde dokuma mobilya ve aksesuar gördük. Cidden, her yerde! Tüm Instagramda hasır ve rattan çılgınlığı aldı başını gidiyor. Restoranın zeminine yayılmış bir jut halı. Yatak odalarında hasır sehpa. Duvarlarda hasır tabaklar. Teraslarda rattan mobilyalar.

Avustralyalı şirket Armadillo'nun kurucu ortağı Sally Pottharst, “Dokuma ürünleri rustik ve zinde hissettiriyor - mekanınızı modern bir şekilde tamamlıyor" diyor.


Peki onca zaman dokuma ürünleri bu kadar güzel ve tamamlayıcı iken, neden şimdi birden bire trend oldu? Nedir dokuma ürünlerini bu kadar popüler yapan?

Gerçek şu ki, dokuma dekorunun popülaritesi o kadar da yeni değil. Modsy'nin iç tasarım uzmanı ve stil başkan yardımcısı Alessandra Wood'a göre, 1950'lerdeki tasarımcılar bambu mobilyaları çok seviyorlardı. Modernizmin hayatlarımıza yön verdiği çağımızda - ya da evlerimizde bambu mobilyalar yeterli olamayacağına göre, sadece hasır, rattan ve jutun dönüş yapması o kadar da mantıksız değil.

Wood, “Muhtemelen Pierre Jeanneret'nin 1950'lerin bambu sandalyelerinden esinlenilmiş birkaç sandalye gördünüz” diyor. “Veya , 1928'de tasarlanan, ancak 1950'lerin iç mekanlarında ve 1980'lerde tekrar popüler olan Marcel Breuer tasarımlarının canlanmasını seviyor olabilirsiniz.” diyerek ekliyor.


Ayrıca, 80'lerin dekorunun geri dönmesi ile, dokuma ürünleri çok daha cazip hale geldi.

Elbette, tarihsel önem, dokuma eşyalarının yükselişinin sadece bir kısmı. Düzenli ve seri üretilen modern mobilyanın üstünlük kazandığı bir çağda, dokunmuş parçalar, mekanlarınıza kişisel bir dokunuş katmanıza yardımcı olabilir.


Mobilya şirketi Industry West'in kurucusu Jordan England, “Ucuz, seri üretilen mobilyaların ve tasarım nesnelerinin çoğalmasıyla, ayrıntı ve insan dokunuşunu gösteren unsurların birleştirilmesi giderek daha gerekli hale geldi” diyor ve ekliyor, “Elle yapılan eşyalarda ve mobilyalarda içsel olarak rahatlatıcı bir karakter var bu yüzden popülerliklerinde bir patlama görüyoruz."

Armadillo & Co.'nun Pottharst'ı, el dokuması parçaları ekleyerek, bu ürünlerin bizi çevreleyen insanlarla ve mekanlarla olan bağımızı desteklediğini kabul ediyor.

Güzel görünmenin yanı sıra, dokuma mobilyalar ve aksesuarlar, zamanın testine dayanabilecek bir dekor arıyorsanız aradığınız ürünler olabilir.

Moore House Interiors'in kurucusu ve tasarımcısı Ashley Moore, “Veranda mobilyalarından halılara ve yan masalara kadar dokuma malzemeler doyurucu, dayanıklı ve az bakım gerektiriyor” diyor.


Tamam, öyleyse şimdi neden dokuma ürünlerin bu kadar popüler olduğunu anlıyoruz. Peki bunları doğru bir şekilde dekore ederek kendi yaşam alanlarınıza nasıl dahil edebilirsiniz? Profesyonellere göre, kişisel tasarımınız dekor estetiğinize yön vermeli. Hasır bir tabağı alıp duvarınızda sergileyebilmeli, rattan bir mobilyayı endüstriyel tasarımlarla birleştirecek kadar cesur olmalısınız.


Society Social'un kurucusu ve kreatif direktörü Roxy Te, “Parlak cilalı veya parıltılı armatürlerle dolu modern mekanlar, hasır, rattan ya da jut mobilya ve aksesuarların özelliği olan doku ve sıcaklık gibi etkilerden en fazla yararlanıyor. Bir odayı rahatlatıyor ve daha davetkar hale getiriyorlar” diyor.


Siz de kristal avizenizi el yapımı rattan sandalyelerle ya da hasır sepetlerle eşleştirebilir, modern sanatın dekorasyonunuza yön vermesini sağlayabilirsiniz. Çok maliyetli olmadan dekorasyonunuzu yenilemek için ise, kumaş sandalyelerinizi hasır sandalyelerle takas edebilir veya banyonuzda kullanılmayan hasır sepetlerinizi duvarınızda sergileyerek eviniz için trend onayı alabilirsiniz!


Hazırsanız, Hadi Başlayalım O Zaman

Bizimle tanışmak ya da hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için aşağıdaki iletişim kanallarından bizimle irtibata geçebilirsiniz.

İLETİŞİM FORMU

Müge Akbulut